Friday, August 8, 2008

Datoriile reciproce ale sotilor si sotiilor

Am gasit principiile pe un site care imi place mult. Sunt foarte frumoase si adevarate si daca fiecare famuilie ar incerca sa tina cont macar de jumatate din ele nu cred ca ar exista divort pe lumea asta.


de Richard Baxter (1615-1691)

Oamenii egoisti si neevlaviosi de pretutindeni intra in tot felul de relatii cu dorinta de a-si servi propriile interese, de a-si satisface pornirile firii lor pamantesti fara sa stie sau sa le pese ce se cere de la ei. Urmaresc respectul, profitul sau placerea pe care le-o va aduce relatia lor, nu ceea ce Dumnezeu si semenii lor cer sau asteapta de la ei (Gen. 2:18, Prov. 18:22). Mintea le este ocupata doar de lucrurile pe care le vor avea, nu de ce vor fi sau ce vor face (Luca 6:31-32; 1 Cor. 10:24; Gal. 6:2; Filip. 2:4; 2 Tim. 3:2; Iacov 2:15; 1 Ioan 3:17; Gen. 4:9; 1 Sam. 25:3-11; Estera 6:6; Isaia 56:11; Ioan 6:26). Stiu ce vor ca ceilalti sa faca pentru ei, dar nu le pasa de datoria pe care ei insisi o au fata de ceilalti. Asa stau lucrurile cu prea multi dintre soti si prea multe dintre sotii.

Ar trebui sa fim foarte interesati sa cunoastem care sunt indatoririle pe care le implica relatiile noastre, si cum Ii putem fi placuti lui Dumnezeu in relatiile noastre. Studiaza si fa partea ta, si cu siguranta Dumnezeu Si-o va face pe-a Lui.

Principiul I. Prima indatorire a sotilor este sa-si iubeasca sotiile (si a sotiilor sa-si iubeasca sotii) (Efes. 5:25,28,29,33). "Barbatilor, iubiti-va nevestele cum a iubit si Hristos Biserica si S-a dat pe Sine pentru ea. - Tot asa trebuie sa-si iubeasca si barbatii nevestele, ca pe trupurile lor. Cine isi iubeste nevasta, se iubeste pe sine insusi. Caci nimeni nu si-a urat vreodata trupul lui, ci il hraneste, il ingrijeste cu drag, ca si Hristos Biserica. - Incolo fiecare din voi sa-si iubeasca nevasta ca pe sine." (Vezi Gen. 2:24).

Iata cateva recomandari pentru pastrarea dragostei:
1. In primul rand, alegeti-va un sot bun sau o sotie buna. Un partener care este cu adevarat bun si amabil, plin de virtute si sfintenie fata de Domnul (Prov. 18:22; Prov. 19:13,14).
2. Nu va casatoriti pana nu sunteti sigur ca puteti iubi in intregime.
3. Nu va pripiti, ci descoperiti mai dinainte toate imperfectiunile care v-ar putea tenta sa va dispretuiti viitorul tovaras de viata (Prov. 18:13).
4. Amintiti-va ca dreptatea cere sa iubesti pe cineva care a renuntat la intreaga lume pentru tine. Pe cineva care e multumit sa fie alaturi de tine in eforturile si in suferintele tale, sa imparta totul cu tine, si care TREBUIE sa fie perechea ta pana la moarte (Matei 5:32; Matei 19:9; 1 Cor. 7:39; Col. 3:19; Gen. 2:24).
5. Amintiti-va ca, in general, femeile sunt fiinte iubitoare si pasionale, si, asa cum isi iubesc mult propria persoana, la fel asteapta multa dragoste si din partea voastra.
6. Amintiti-va ca sunteti sub comanda lui Dumnezeu; a refuza dragostea conjugala sotiilor voastre inseamna sa refuzati sa indepliniti o indatorire pe care Dumnezeu vi-a stabilit-o cu claritate. Prin urmare, ascultarea ar trebui sa va motiveze dragostea.
7. Amintiti-va sa sunteti "un singur trup"; ai facut-o pe sotia ta sa lase pe tatal si pe mama sa, si sa se lipeasca de tine (Matei 19:5; Marcu 10:7).
8. Fiti mai atenti la calitatile sotiilor voastre decat la defectele lor. Nu lasati ca observarea defectelor sa va faca sa uitati sau sa le treceti cu vederea virtutile (1 Cor. 13:7; Filip. 2:3).
9. Nu le exagerati imperfectiunile, pana nu ajung sa va innebuneasca.
Iertati-le, pentru ca asa se cuvine in Domnul. Ganditi-va la fragilitatea sexului lor. Ganditi-va si la propriile voastre deficiente, si cat trebuie sa va rabde sotiile voastre (Ps. 103:14; 1 Cor. 13:7).
10. Nu starniti raul din partenerii vostri, ci faceti ca binele sa iasa la iveala (Prov. 10:12).
11. Coplesiti-le cu dragoste, si atunci va vor iubi si ele la randul lor, devenind astfel fiinte iubitoare. Dragostea va aprinde dragostea, asa cum focul aprinde focul. Un sot bun este cel mai bun mijloc de a face o sotie buna si iubitoare (Rom. 12:21; 1 Petru 3:9).
12. Traiti inaintea lor viata unui crestin atent, smerit, iubitor, bland, altruist, rabdator, inofensiv, sfant si ceresc (Efes. 4:1; Col. 1:10; 1 Tes. 2:12; Prov. 11:30; 1 Tim. 4:16; Iacov 5:19-20; 1 Petru 3:1-2).

Principiul II. Sotii si sotiile trebuie sa traiasca impreuna (1 Cor. 7:2-5).

Principiul III. Fie-va scarba nu doar de adulter, ci si de orice duce la infidelitate si la incalcarea legamantului matrimonial (Mat. 5:31,32; 19:9; Ioan 8:4-5, despre adulter; Evrei 13:4; Prov. 22:14; Osea 4:2-3; Prov. 2:17; 1 Cor. 6:15,19; Mal. 2:15; Prov. 6:32,35; Deut. 23:2; Lev. 21:9; 18:28; Num. 25:9; Ier. 5:7-9)

Principiul IV. Sotul si sotia trebuie sa isi gaseasca placerea in dragostea, prezenta si viata celuilalt. Cand sotul si sotia isi gasesc placerea unul in celalalt, acest lucru ii uneste in indatoririle lor, ii ajuta sa lucreze si sa-si poarte poverile mai usor; este o parte importanta a unei casatorii trainice (Prov. 5:18,19).

Principiul V. E datoria voastra solemna sa traiti in liniste si pace. Evitati orice ocazie de manie aprinsa si cearta.

[I. Principii care arata cat de necesar este sa evitam disensiunile.]
1. Datoria unirii in casatorie cere unitate. Nu poti fi de acord cu propriul tau trup?
2. Dezacordul cu partenerul tau iti va aduce durere si neliniste in intreaga viata. La fel cum nu doresti sa te ranesti si iti ingrijesti fara intarziere ranile, tot asa trebuie sa observi orice intrerupere in pacea familiei tale si sa cauti sa o vindeci cat mai repede.
3. Conflictele racesc dragostea, te fac sa nu-ti mai doresti partenerul. Ranirile separa; e un chin sa fiti legati impreuna de legaturile casatoriei, in timp ce inimile vi s-au instrainat. Daca in interior sunteti adversari, dar in exterior sunteti sot si sotie, casa si placerea voastra se transforma intr-o inchisoare (Prov. 19:13).
4. Disensiunile dintre sot si sotie afecteaza viata intregii familii; ei sunt ca o pereche de boi injugati la un jug nepotrivit, care nu pot face nimic folositor din cauza neintelegerilor dintre ei.
5. Conflictele va impiedica sa va inchinati lui Dumnezeu intr-un mod potrivit; nu va puteti ruga impreuna sau discuta lucruri ceresti, nici nu va puteti ajuta reciproc sufletele (Matei 5:23; 1 Samuel 15:22).
6. Disensiunile fac imposibila conducerea familiei asa cum se cuvine (Mat 12:25; Mar 3:25; Luca 11:17).
7. Disensiunile dintre voi va vor expune rautatii lui Satan si ii vor oferi nenumarate ocazii sa va ispiteasca (Iacov 1:13; 1 Cor. 7:5; Iov 2:9).

[II. Recomandari pentru evitarea disensiunilor.]
1. Pastrati vie dragostea dintre voi. Iubiti-va partenerii mult si cu zel. Dragostea va inlatura mania; cand iubesti mult pe cineva, nu te vei supara pentru orice lucru mic. Cu atat mai putin vei recurge la cuvinte aspre, indepartare de celalalt sau la alta forma de abuz (Lev. 19:8; Psa. 133:1; Prov. 15:17; Rom. 12:10; Rom. 14:19; Rom. 15:1; 1 Cor. 13:4-7).
2. Atat sotul cat si sotia trebuie sa-si omoare mandria si puternicele sentimente egoiste (Luca 9:23; Psa. 101:5; Prov. 16:5; Prov. 21:4; Prov. 28:25; Mat. 23:12; 1 Petru 5:6). Aceste sentimente duc la intoleranta si insensibilitate. Trebuie sa va rugati si sa lucrati pentru un duh smerit, bland si linistit. O inima ingamfata e deranjata si provocata de fiecare cuvant care pare sa atenteze la parerea ta buna despre propria-ti persoana (Psa. 10:4; Osea. 7:10; Prov. 13:10; Prov. 28:25).
3. Nu uitati ca amandoi sunteti persoane bolnave, cu multe defecte; prin urmare, asteptati-va la rodul acestor defecte in fiecare dintre voi; nu va prefaceti surprinsi de ele, ca si cum n-ati fi stiut de ele mai dinainte. Hotarati-va sa aveti rabdare unul cu celalalt, amintindu-va ca v-ati luat unul pe altul ca persoane pacatoase, supuse ispitei, imperfecte, si nu ca ingeri, fara pata si desavarsiti (Ier. 17:9; Rom. 7:24; 1 Ioan 1:8).
4. Amintiti-va si ca sunteti un singur trup; de aceea, nu va simtiti mai jigniti de cuvintele sau greselile celuilalt decat ati fi de ale voastre. Nu te mania pe sotia ta pentru greselile ei mai mult decat te manii pe tine insuti pentru greselile tale. Daca te superi si esti nemultumit din cauza unei rani, fa-o in asa fel incat sa duca la vindecarea ei, nu la infectarea si agravarea partii ranite. Astfel vei transforma mania in mila si vei fi determinat sa te ingrijesti de vindecare (Efes. 4:26; Efes. 4:32; Iacov 1:19).
5. Hotarati mai dinainte ca atunci cand unul dintre voi pacatuieste prin manie si suparare, celalalt sa il rabde in tacere si blandete pana isi recapata judecata (Efes. 4:2; 1 Cor. 13:4).
6. Priviti tot timpul inspre viitor si nu uitati ca trebuie sa traiti impreuna pana la moarte, trebuie sa fiti tovarasi de viata unul pentru celalalt, o mangaiere in viata celuilalt, si astfel veti vedea cat de absurd e sa va certati si sa va suparati unul pe celalalt (Ecles. 9:9; Rom. 7:2).
7. Evitati cat puteti de mult ocaziile de manie si cearta cu privire la familiile voastre (Gen. 2:24).
8. Daca esti atat de suparat incat nu iti poti pastra calmul, cel putin controleaza-ti limba si nu rosti cuvinte care ranesc si batjocoresc, care atata focul si il intetesc. (Nu-ti starni si mai mult mania, pentru ca astfel doar iti hranesti dorinta fireasca de razbunare). Taci, si asa iti vei recapata mai curand linistea si pacea (Gal 5:15; Iacov 3:5,6,8).
9. Acela dintre voi care e mai calm si mai rational sa ii vorbeasca celuilalt cu grija si cu judecata (in afara de cazul cand are de-a face cu o persoana obraznica, pentru ca atunci lucrurile se vor inrautati si mai mult). De obicei, cateva cuvinte cumpatate, spuse cu seriozitate, vor avea efectul unui dus rece. Spune-i partenerului tau, atunci cand este manios: "Stii ca asa ceva n-ar trebui sa se intample intre noi; dragostea trebuie sa incheie aceasta discutie si trebuie sa te pocaiesti de aceasta manie. Dumnezeu nu aproba asa ceva, si nici noi nu vom fi de acord cu ce s-a intamplat, dupa ce va trece fierbinteala. Aceasta stare sufleteasca e contrara unui spirit de rugaciune, si acest limbaj e contrar limbajului rugaciunii; trebuie sa ne rugam impreuna; hai acum sa nu mai facem nimic care sa impiedice rugaciunea: apa dulce si apa amara nu curg din acelasi izvor", etc. Cateva cuvinte de bun simt, calme si smerite, pot opri potopul si pot reinvia ratiunea orbita de pasiune (Prov. 15:18; Mat. 5:9; Psa. 85:8).
10. Cand ai pacatuit impotriva partenerului tau, marturiseste-i acest lucru si cere-i iertare, apoi uniti-va in rugaciune cerand iertare lui Dumnezeu; acest lucru va actiona in tine ca un preventiv data viitoare. Cu siguranta iti va fi rusine sa faci din nou un lucru pentru care ti-ai cerut iertare inaintea unui om si inaintea lui Dumnezeu (Efes. 4:32; Iacov 5:16).

Principiul VI. Una dintre cele mai importante indatoriri ale sotului fata de sotia sa si ale sotiei fata de sotul ei este sa se ajute unul pe altul cu grija, pricepere si sarguinta in cunoasterea, inchinarea si ascultarea lui Dumnezeu, ca sa poata fi mantuiti si sa creasca in Viata Crestina.

1. Nu putem vorbi de dragoste atunci cand fiecare neglijeaza sufletul celuilalt (2 Cor. 2:4; 2 Cor. 12:15; 1 Tes. 2:8). Credeti ca aveti suflete nemuritoare si veti trai o viata nesfarsita de bucurie sau una de nefericire? Atunci TREBUIE sa stiti ca cea mai mare preocupare a voastra este sa va ingrijiti de acele suflete si de acea viata vesnica. De aceea, daca dragostea ta nu il ajuta pe celalalt in aceasta directie, care este principala voastra preocupare, atunci nu are mare valoare si nu e de mare folos. Orice lucru din aceasta lume isi trage valoarea din masura in care este folositor. O dragoste nefolositoare si neproductiva este o dragoste fara valoare. O dragoste neserioasa, copilaroasa sau animalica iti este de folos doar pentru lucruri neserioase, copilaresti sau animalice. Iti iubesti sotia si totusi o lasi sub puterea lui Satan, fara sa ajuti la salvarea sufletului ei? Ce? O iubesti, dar o lasi totusi sa mearga in iad? Mai bine sa fie condamnata pe veci decat tu sa suferi incercand sa o salvezi? Nu mai spuneti ca le iubiti, daca nu truditi pentru mantuirea lor.
Ce sa mai spunem atunci de cei care nu numai ca refuza sa ajute, dar mai pun si piedici in calea sfintirii si mantuirii celuilalt! (1 Regi 11:4, Fapte 5:2, Iov 2:9) Si totusi (Domnul sa aiba mila de aceasta lume sarmana si nenorocita!) cat de obisnuit este acest lucru printre noi! Daca sotia e ignoranta si lipsita de evlavie, va face tot ce-i va sta in puteri ca sa-si tina si sotul in aceeasi stare ca a ei. Daca Dumnezeu a pus vreo dorinta de sfintire in inima lui, sotia va fi ca apa aruncata peste foc, ca sa-l stinga sau sa-l tina sub control; iar daca sotul nu e la fel de pacatos si nenorocit ca ea, el nu va avea pace din partea ei. Daca Dumnezeu deschide ochii sotiei unui om rau, ii arata nevoia unei vieti sfinte iar ea se hotaraste sa asculte de Domnul si isi mantuieste sufletul, ce dusmanos si tiranic va deveni atunci sotul ei (daca Dumnezeu nu-l opreste); astfel, insusi diavolul, in incercarea lui de a impiedica mantuirea sufletelor, nu va face mai mult decat sotii sau sotiile necredincioase unii impotriva altora.
2. Mai ganditi-va si la faptul ca nu traiti la standardul cerut de menirea casatoriei, daca fiecare din voi nu ajuta sufletul celuilalt (Gen. 2:18; 1 Tess 5:11; Efes. 4:16; Evrei 12:15; 1 Cor. 7:5; Colos. 2:19; Gen. 35:2; Gen. 35:4; Lev. 19:17; Num. 16:27).
3. Mai mult, daca va neglijati sufletele, ce dusmani sunteti unii pentru ceilalti si ce bine va pregatiti pentru regretele vesnice! Cand ar trebui sa va pregatiti pentru intalnirea plina de bucurie din ceruri, voi va adunati provizii de nesfarsita groaza (Num. 16:32).
De aceea, fara sa ezitati o clipa, hotarati-va sa traiti impreuna ca mostenitori ai cerului si fiecare sa ajute sufletul celuilalt. Ca sa va ajut in aceasta sfanta hotarare, va voi oferi urmatoarele indrumari, care, daca le veti practica cu credinciosie, va pot transforma in binecuvantari deosebite unii pentru altii.

Indrumarea I. Inainte sa puteti ajuta la mantuirea sufletului celuilalt, trebuie sa fiti sigur de propria voastra mantuire. Trebuie sa aveti o intelegere adanca si vie a lucrurilor vesnice despre care trebuie sa vorbiti altora. Daca nu va indurati de propriul vostru suflet si sunteti gata sa il vindeti pentru o clipa de lenevie si placere, cu siguranta nu veti avea mila nici de sufletul partenerului vostru (Gen. 2:18; 2 Cor. 13:5; Gal. 6:3; Gen. 25:29; Gen. 25:34).

Indrumarea II. Folositi orice ocazie pe care o asigura apropierea dintre voi ca sa vorbiti cu seriozitate unul cu celalalt despre lucrurile lui Dumnezeu si despre mantuirea voastra (Col. 3:16; Evr. 3:13; Evr. 10:24); nu discutati despre lucrurile acestei lumi mai mult decat e necesar. Iar apoi vorbiti impreuna despre starea si datoria sufletelor voastre fata de Dumnezeu, despre nadejdea cerului si despre cei ce considera aceste subiecte ca cea mai importanta preocupare a lor. Nu vorbiti cu usurinta, ireverentios, nepoliticos sau in contradictoriu, ci cu seriozitate si intelepciune, ca unii care discutati cele mai importante lucruri din intreaga lume (Marcu 8:36).

Indrumarea III. Cand sotul sau sotia vorbeste cu seriozitate despre lucrurile sfinte, celalalt sa aiba grija sa incurajeze, nu sa stinga conversatia (Prov. 27:6; Prov. 15:12; Prov. 15:31; Prov. 15:32).

Indrumarea IV. Fiti cu bagare de seama la inima si la viata celuilalt, evaluand conditia sufletului sau, taria si slabiciunea pacatelor si binecuvantarilor, si esecurile din vietile fiecaruia, astfel incat sa puteti da cel mai potrivit ajutor (Evr. 10:24).

Indrumarea V. Nu va flatati unul pe altul dintr-o dragoste nesabuita (Efes. 4:15; Efes. 4:26-5:9). Nici nu va criticati unul pe altul cu rautate. Faceti orice lucru cu o dragoste adevarata, evlavioasa. Unii sunt atat de orbi la esecurile sotului, sotiei sau copiilor incat nu vad pacatul si stricaciunea din acestia. Se inseala cu privire la sufletele lor vesnice. Este la fel ca in cazul pacatosilor care se iubesc pe sine si isi iubesc propriile suflete, inselandu-se singuri in drum spre osanda vesnica. Aceasta flatare a voastra insasi sau a altora este tocmai siretlicul diavolului pentru a va tine departe de adevarata pocainta si mantuire. Pe de alta parte, unii nu pot vorbi celorlalti despre greselile lor fara amaraciune si dispret, ceea ce ii face pe acestia din urma sa refuze tratamentul care i-ar putea salva. Daca avertismentele pe care le prezentati strainilor in fiecare zi trebuie toate aduse cu dragoste, cu mult mai mult ar trebui sa se intample la fel intre sot si sotie.

Indrumarea VI. Mentineti aprinsa dragostea dintre voi, nu va indepartati unul de altul. Altfel veti dispretui sfaturile si observatiile celuilalt.

Indrumarea VII. Nu va descurajati partenerul in incercarea acestuia de a va invata, refuzand sa primiti si sa invatati din sfaturile lor (Prov. 29.1).

Indrumarea VIII. Ajutati-va unul pe celalalt citind impreuna cartile cele mai convingatoare, sincere si datatoare de viata. Cele mai spirituale. Nu va pierdeti vremea cu carti si cursuri usoare, slabe, de suprafata. Imprieteniti-va cu cele mai sfinte persoane. Nu ca sa va neglijati datoriile unul fata de celalalt, ci ca tot ajutorul primit sa poata fi cat mai eficient (Efes. 4:11-16).

Indrumarea IX. Nu tainuiti starea sufletelor voastre, nici nu va ascundeti greselile unul fata de altul. Sunteti un singur trup si ar trebui sa aveti o singura inima. E periculos ca un om sa fie in necunostinta cu privire la propriul sau suflet, si e foarte dureros pentru un sot sau o sotie sa fie in necunostinta cu privire la domeniile in care l-ar putea ajuta pe celalalt (Iacov 5:16; Efes. 5:27-32).

Indrumarea X. Evitati pe cat posibil punctele de vedere diferite cu privire la religie.

Indrumarea XI. Daca intre voi apar intelegeri diferite a problemelor religioase, asigurati-va ca le rezolvati in sfintenie, smerenie, dragoste si pace, nu prin firea pamanteasca, mandrie, lipsa de dragoste sau dispute.

Indrumarea XII. Nu tolerati orbeste greselile celuilalt, dar nici nu fiti prea critic cu privire la starea lui, permitand astfel lui Satan sa indeparteze dragostea dintre voi.

Indrumarea XIII. Daca esti casatorit cu o persoana necredincioasa, pastreaza totusi intreaga dragoste cu care esti dator, de dragul relatiei (1 Cor. 7:13-14).

Indrumarea XIV. Inaltati impreuna rugaciuni dese si arzatoare. Rugaciunea determina mintea sa fie serioasa si aduce inima in prezenta maretiei lui Dumnezeu. Rugati-va unul pentru altul si in secret, ca Dumnezeu sa poata face in inimile fiecaruia acea lucrare pe care o doriti.

Indrumarea XV. In ultimul rand, ajutati-va unul pe altul traind o viata exemplara. Fiti voi insiva persoana care doriti sa devina sotul sau sotia voastra. Remarcati-va prin blandete, smerenie, mila, fapte bune, harnicie, altruism si rabdare (1 Petru 3:1; Ioan 13:15; 1 Tim. 4:12; 1 Cor. 11:1; 1 Tes. 1:6; 2 Tes. 3:7-9; Tit 2:6; Iacov 3:17; 2 Petru 1:5-8).

Principiul VII. O alta importanta datorie in casatorie este sa va ajutati unii pe altii in sanatatea si confortul trupesc. Nu ca sa va rasfatati unul pe altul, sau sa incurajati viciul mandriei, al trandaviei, lacomiei sau al placerilor senzuale; ci ca sa sporiti sanatatea si vigoarea trupului, facandu-l potrivit ca sa slujeasca sufletului si lui Dumnezeu.
1. In vreme de sanatate, trebuie sa aveti grija sa va serviti unul pe altul cu (nu atat de placuta) hrana sanatoasa, si sa va paziti unul pe altul de orice va poate dauna sanatatii; avertizati-va unul pe altul cu privire la pericolul lacomiei si al leneviei, cei doi mari criminali ai omenirii (1 Cor. 6:19; Deut. 21:20; Prov. 23:21; Prov. 19:15; Prov. 6:9; Prov. 10:4; 2 Tes. 3:10; Prov. 19:24; Prov. 20:13; Prov. 23:21; Prov. 24:33; Isaia 56:10; 1 Tim. 5:13).
2. De asemenea, in vreme de boala, trebuie sa va ingrijiti unul pe altul; nu precupetiti bani sau eforturi, prin care sanatatea celuilalt ar putea fi restabilita, sau sufletele voastre ar putea fi intarite, sau mangaierea voastra ar putea creste (Efes. 5:29, Iov 19:17).

Principiul VIII. O alta datorie a sotilor si sotiilor este sa se ajute unul pe celalalt in domeniul afacerilor si al proprietatilor acestei lumi. Nu cu scopuri lumesti, nici cu o minte lumeasca, ci in ascultare de Dumnezeu, care vrea sa ne rugam, dar si sa muncim, pentru painea cea de toate zilele. El a hotarat sa o obtinem prin sudoarea fruntii, sa lucram sase zile si sa facem in ele tot ce trebuie facut, iar cel ce nu lucreaza nici sa nu manance (Prov. 31; Tit 2:5; 1 Tim. 5:14; 1 Tim. 5:8; Exod 20:9,11; Gen. 3:19; 1 Tes. 3:10-12).

Principul IX. De asemenea, trebuie sa avem grija sa pazim onoarea celuilalt. Nu trebuie sa ii trambitati esecurile, ci acoperiti-le. Reputatia lui trebuie sa va fie la fel de draga ca a voastra. E o practica pacatoasa si neloiala a multora, atat soti cat si sotii, care discuta cu prietenii greselile celuilalt, in loc sa le acopere cu delicatete, asa cum s-ar cuveni. Multe persoane certarete vor exagera toate greselile partenerului lor pe la spatele lui (Iacov 4:11; Prov. 17:9; 1 Petru 4:8).

Principiul X. Sunteti dator in casnicia voastra sa colaborati unul cu celalalt in educarea copiilor vostri (Gen. 18:19; Gen. 35:2; Iosua 24:14; 1 Tim. 5:14; Prov. 31:1).

Principiul XI. Sunteti dator in casnicia voastra sa colaborati impreuna in lucrarile de caritate (Evr. 13:2; Gen. 18:6; Rom. 12:13; 2 Cor. 9:6; Luca 16:9; 1 Tim. 3:2; 1 Tim. 5:10; Prov. 11:20; Prov. 11:28; Neemia 8:1; Prov. 19:17; Iov 29:13; Ioan 31:20; Fapte 20:35).

Principiul XII. In ultimul rand, este o mare datorie a sotilor si sotiilor aceea sa se ajute si sa se mangaie unii pe altii pregatindu-se pentru o moarte fericita si in siguranta (Deut. 32:29; Ps. 39:4; Ps. 90:12; Rom. 14:8; Evrei 13:14; 1 Petru 1:17; Ps. 3:5; Ps. 37:37; Ps. 49:15; Ps. 73:24; Ps. 116:15; Prov. 14:32; Ecles. 7:1; Luca 16:22; Luca 23:43; 1 Cor. 15:51-57; 2 Cor. 5:1; 2 Cor. 5:4; 2 Cor. 5:8; Filip. 1:20-23; 1 Tes. 5:9; 2 Petru 1:11; 2 Petru 1:14; Apoc. 14:13; Ps. 23:4)
1. In vreme de sanatate, trebuie sa va amintiti unul altuia adesea si cu seriozitate de momentul in care moartea va va desparti; traiti impreuna fiecare zi ca unii care asteapta totusi ora despartirii. Dojeniti-va unul pe altul pentru orice lucru care ar putea fi o amintire neplacuta in clipa mortii. Daca observati ca partenerul vostru priveste lucrurile ceresti cu indiferenta sau neglijenta, sau daca traieste pentru lucruri lipsite de valoare, lumesti, sau daca trandaveste, ca si cum ar fi uitat ca in curand va muri, indemnati-va unii pe altii sa faceti orice lucru fara intarziere, asa cum cere apropierea acelei zile.
2. Iar atunci cand moartea e la usa, o, cata nevoie are atunci de un belsug de blandete, seriozitate, pricepere si rabdare, persoana care trebuie sa-si indeplineasca ultima datorie fata de sufletul unui prieten atat de apropiat! Cata nevoie este atunci de ajutorul tau cel mai intelept, credincios si rabdator! Cei ce sunt complet nepregatiti ei insisi sa moara, nu pot face mare lucru ca sa pregateasca sau sa ajute pe altcineva. Dar cei ce traiesc impreuna ca mostenitori ai cerului, si pasesc pe pamant ca niste calatori spre tara promisa, isi pot ajuta si incuraja sufletul unul altuia, si se pot desparti bucurosi in fata mortii, asteptand sa se intalneasca in curand in viata vesnica.

No comments: